miercuri, 22 septembrie 2010

Potriveala....culinara- Aphetwinz si Laura

      S-a nimerit sa ma gandesc de ieri la Aphetwinz si la Laura- Cuina Banateana...din doua motive: unu mi-am dorit o ciorba reusita (sunt in perioada de influenta ciorbe CA LA: Aphetwinz, tata, Carmen si oricine mai face zemuri extraordinare) si al doilea a fost ca am "gasit" niste carne de iepure prin frigider (iar Laura stie o reteta strasnica).
      Sunt multe retetele de zemuri de la Apz (o sa ii fac o prescurtare numelui asta intortocheat Aphetwinz (e greu si de prescurtat), nici nu stiu ce reprezinta (spre rusinea mea), sper sa ma lumineze si pe mine cineva (sper sa nu o deranjeze))....deci sunt atatea retete bune (stiu sigur ca sunt bune) ca pana la urma am reusit o CIORBA "TOAMNA- IARNA" (fiindca e cu legume de toamna, dar am pus si niste zeama de varza, de anul trecut).
      Nu incerc sa ma laud... mama  ce tare sunt eu ca invat sa fac ciorba, dar poate mai sunt si altii nepriceputi ca mine...Si inteleg acum ca secretul unei ciorbe este sa aiba cat mai multe legume, sa fiarba incet si sa abunde cu verdeata.
      Debutul a fost simplu (poate chiar saracacios), am pus la fiert 2 bucati de spate de pui si intre timp m-am delectat cu taiat de: o ceapa, doi morcovi mijlocii, o varza mica (cam cat un pumn de barbat zdravan), jumatate de dovleac, 2 cartofi mici, un ardei gras mijlociu si fratele lui capia.


     Cat s-au fiert (pot sa le zic) oasele, am adunat spuma, apoi le-am scos, sa ramana o zeama curata.
     Pe ochiul mic al aragazului, am lasat sa fiarba domol, toate minunatiile de toamna insiruite mai sus.
     Dupa ce s-au inmuiat legumele am turnat in oala un borcan cu bulion amestecat cu crema de ardei capia (un fel de "nebuneala" de ardei capia, cu ceapa, tocate la robot, apoi fierte in ulei si puse calde in borcan (ca la zacusca)) si trei sferturi de cana zeama sarata de varza. Nu a mai fost nevoie sa adaug sare.
     Am lasat zeama sa mai dea cateva clocote, am inchis focul, am adaugat doi pumni de verdeata si am pus capacul, cat sa isi lase patrunjelul si leusteanul toate aromele.
   Gata CIORBA "TOAMNA- IARNA" am servit-o cum ne place cel mai mult, cu mamaliguta, ardei iute si cateva fire de verdeata... deci multumesc din nou Apz ( de fiecare data cand iti deschid blogul, mi se face foame)


      Cu gandul la Laura (care mi-a dat o idee de preparare - http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/05/iepure-marinat-in-vin-la-tava.html) si la tata (care mi-a furnizat materia prima), le dedic poza de mai jos

Friptura de iepure, cu sos si mamaliguta

          Mancarica asta am facut-o usor pentru ca am avut carnea gata pregatita.
   Nu a fost un iepure intreg, doar vreo 6 bucati mai esentiale, cu mai multa carne, picioruse, piept,. Le-am pus la prajit, pana au facut un pic de crusta, apoi le-am mutat in oala cu presiune, unde le astepta apa (cam vreo  trei cani) un morcov mare si un cartof  gigant.

      Dupa ce au fiert o ora si un pic, am scos legumele, le-am facut crema, am amestecat si niste crema miraculoasa de ardei , apoi le-am adaugat peste carne, sosul propriu si le-am lasat la imprietenit vreun sfert de ora. Gata...simplu
       Delicioasa combinatia...dar si mai buna cu un pic de usturoi pisat si cu mamaliguta calda.

    Multumesc Laurei de idei ... felicitari pentru emisiune ...si cred ca acesta e doar inceputul http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/09/cuina-banateana-la-paprikatv.html
   
   

3 comentarii:

Antonia spunea...

suna faina reteta ta :) ce dragut le lasi tu la imprietenit

Zambetul vesel al Teodorei spunea...

Pai vreau sa fie prietene bune cand ajung eu sa le consum

Anonim spunea...

Eeee, eu am avut probleme de mai multe chestiuni pe care nu le enumar aici, de aia nu am apucat sa intru, plus ca din cauza muncii, computerul care vede wordpress e inutilizabil de o saptamana, sa ma ieri ca nu te-am vizitat, nu m-am vizitat nici pe mine decat in mare viteza si abrambureala :)

Eu in general intru de la mine din blogroll pe site-uri si daca nu pot sa intru la mine, na :)


Super iepuru' care este el care io n-am iepur :) Sa incerci reteta lui Peter de iepure, hassenpffefer. Geniala.


Aphex Twin e o formatie, ma rog, formata dintr-un singur om. Nu cred ca ti-ar placea genul, e mai ciudat. De acolo nick-ul (preinte altele si aici).


Scuze ca nu am apucat sa vad mai nimic, promit sa compensez, acum umblu prin cabinete pe care scrie chirurgie de nervii coloanei, na :)


Te pup, Dana