luni, 13 septembrie 2010

Cu ce m-am distrat in ultimul timp :)

  Doamnele, donsoarele ale caror bloguri le urmaresc zi de zi s-au pus pe facut zacusti ... cartierul emana mirosuri de toamna "coapta", cu vinete si gogosari copti la cuptor, deci eu ce altceva pot face decat sa ma pun pe treaba.
  Mi-a pus capac blogul http://aphextwinz.wordpress.com/ ...L-am descoperit de curand, am rasfoit paginile cu zacusti ... te apuca pofta, iti ploua in gura si e periculos sa te uiti seara, mai ales daca ti-ai propus sa nu mai mananci nimic dupa ora 7. 
  Deci ...ma hotarasem urma sa "zacustez", dar daca nu prea ai bani e mai complicat. Am gasit solutia salvatoare, cat sa mai potolesc pofta, la Florina Todoran , cu o zacusca cu dovlecei simpla si gustoasa, dietetica. Am respectat reteta, singura diferenta a fost ca nu am mai bagat la final mixerul vertical.
Multumesc frumos INA.
  Rand pe rand am mai copt niste vinete, s-au mai adunat si ardeii, cativa gogosari, iar urmatoarea incercare a fost zacusca cu mere. Reteta am luat-o de aici .Am facut cateva modificari, poate vor fi greseli (nu stiu inca) m-am gandit ca poate daca respect etapa de adaugare a merelor, se vor coace prea tare si se vor "topi" de tot, prin urmare le-am adaugat mai tarziu si au ramas niste bucatele frumoase care sper sa nu fermenteze pana la iarna (macar).
    O alta pozna a fost sa adaug 3 linguri de zahar in loc de 2 linguri de zahar, 2 linguri de miere cum scria in reteta. Initial am vrut sa pun doua, oboseala si-a spus cuvantu', nici n-am gandit cand am pus-o pe a treia. A iesit dulceaga dar  gustoasa....o recomand si pe asta.
   Si fiindca omul din greseli invata, trec la zacusca nr. 3, zacusca cu ciuperci. Am facut aceeasi prostie de 2 ori, de teama ca nu cumva sa nu imi tina zacustile pan' la iarna, m-am gandit eu ca n-ar strica sa se mai coaca un pic...CAM O ORA...in cuptor, cu focul aprins. Nu faceti ca mine, daca vreti sa nu va scada zacusca in borcan. Dar norocul meu ca a iesit delicioasa (si nu mi-am laudat-o singura).
   Reteta nu exista, e la ochi, dupa gust, posibilitati si timp liber (pentru copt). Am avut vinete, ardei, gogosari (toate coapte la Comanesti, langa cazanul cu tuica), ceapa, ulei, frunze de dafin si piper boabe, ciuperci champignon.
  Ceapa am dat-o la robot, am "spalat-o" si apoi am aruncat-o in ulei neincins ( se pare ca e mai sanatos asa) apoi am adaugat legumele coapte ..


    si aflu azi ca trebuia sa calesc separat ciupercile..iar eu le-am pus la gramada la fiert in restul bunatatilor, care deja clocoteau. Gustul e bun, sper sa si tina..revin peste o luna cu vesti despre starea "sanatatii" zacustilor mele, pe care eu le vreau cat mai putin prajite.
    Campania "sa zacustam" nu se incheie aici, voi reveni la APHEXTWINZ  si o zacusca cu fasole verde/ galbena si dovlecel si o zacusca cu fasole boabe deci pe curand....


Un comentariu:

Ina Todoran spunea...

Ma bucur ca ti-a placut! Si eu o sa o fac in curand, dupa ce termin cu treaba si alergatura cu mutatul. Numai bine!